Over ons

Natuurvoedings kok

Mijn naam is Arjette en Ratjetoe is mijn initiatief om de wereld een stukje mooier te maken. Opgegroeid onderaan de Veluwe als kind van ouders die (inmiddels alweer 45 jaar) vegetariërs zijn, was ik op jonge leeftijd al veel bezig met natuur en dierenwelzijn. Zo stond ik samen met mijn zusje als kleine activistjes handtekeningen te verzamelen bij de plaatselijke supermarkt tegen het doodknuppelen van zeehonden, paarden transport,  etc. etc. Passie voor koken zat er al vroeg in. Maar de reguliere koks opleiding zag ik niet zitten als vegetariër dus koos ik voor een volledig plantaardige opleiding tot natuurvoedingskok in Rotterdam. Tijdens en na mijn opleiding heb ik gewerkt bij verschillenden vegetarische, veganistische en macrobiotische keukens in Rotterdam, Haarlem en Den Haag en ben ik daarnaast natuur en milieu wetenschappen gaan studeren. Inmiddels ben ik buiten Rotterdam gaan wonen in een oude opknap boerderij in de Hoeksche Waard en heb ik eindelijk de ruimte voor een eigen bedrijfskeuken.

Ik ben Ratjetoe begonnen uit liefde voor koken en lekker gezond eten, liefde voor natuur en milieu, dieren en voor de wereld.  Ik ben er van overtuigd dat onze voedselkeuzes de kracht hebben om van de wereld een betere plek te maken. Ontbossing en verlies van biodiversiteit, eutrofiëring van oppervlaktewater, bodemuitputting en ammoniumvervluchtiging, overexploitatie en verzuring van oceanen, transport, CO2 en CH4 (methaan) uitstoot, Plofkippen, kiloknallers, plastic verpakkingen en voedselverspilling, antibioticaresistentie, obesitas, diabetes, hoge-bloeddruk, cholesterol, hart- en vaatziekten, klimaatvluchtelingen, oneerlijke handel, zoönose, en een groeiende wereldbevolking. Al deze thema’s hebben direct en indirect te maken met onze voedselkeuze als consument.

De andere kant hiervan is dat we dus zelf ook makkelijk een positieve bijdrage kunnen leveren tegen al deze dingen, door onze voedselkeuze te veranderen. Door te kiezen voor een plantaardig, biologisch, lokaal en seizoensgebonden eetpatroon,  met zo min mogelijk verspilling. Met Ratjetoe hoop ik anderen te inspireren een stap in de goede richting te zetten, door te laten zien hoe lekker en gevarieerd de natuurvoedingskeuken kan zijn, en door duurzaam eten toegankelijk te maken voor iedereen.

Keukenassistent en Gastvrouw

Mijn naam is Ingrid. Mijn voorkeur om als vegan door het leven te gaan komt voornamelijk door een positief effect op mijn lichaam en geest, minder kwalen en de bewuste keuze om moeder aarde met hetzelfde respect te behandelen als mijzelf. Dit probeer ik ook zoveel mogelijk in mijn levensstijl toe te passen, zowel privé als in werk. Na jaren in verschillende horeca gelegenheden gewerkt te hebben heb ik de keuze gemaakt om alleen nog horeca te ondersteunen die bij mijn ideologie past.

Arjette heb ik ontmoet in Byron Bay, Australië, waar wij onze stage uitvoerden in een hippie hostel. Hier is dan ook onze vriendschap ontstaan. Ratjetoe steunen is dan ook een welkome uitdaging 😉

(keuken) Assistent

Mijn naam is Erik. Sinds de oprichting van Ratjetoe ben ik betrokken bij de foodtruck en allerlei klusjes die gedaan moeten worden, waaronder de foodtruck inbouwen en het opzetten en beheer van de website. Ook help ik zo nu en dan in de keuken of in de foodtruck. Vanzelfsprekend sta ook ik achter een veganistische levensstijl. Voornamelijk omdat het een makkelijke manier is om duurzamer te leven.